• facebook
  • linkedin
  • twitter
  • youtube

OPEC ua matua tipi ese lana vaʻaiga mo le suauʻu mo le lalolagi atoa

I lana lipoti faalemasina, o le Faalapotopotoga o Atunuʻu Faʻatau Atu Suauʻu (OPEC) i le Aso Lulu (Oke 12) na faʻaitiitia ai lana faʻataʻitaʻiga mo le faʻatupulaia o manaoga ole suauʻu i le lalolagi i le 2022 mo le fa taimi talu mai Aperila.Ua tipi foi e le OPEC lana vaʻaiga mo le faʻatupulaia o le suauʻu i le tausaga fou, ma taʻua ai mea e pei o le maualuga o le tau ma le faʻagesegese o le tamaoaiga.
O le lipoti faalemasina a le OPEC o loʻo faʻamoemoe e faʻatupulaia le manaʻoga o le suauʻu i le lalolagi i le 2.64 miliona b/d i le 2022, faʻatusatusa i le 3.1 miliona b/d muamua.Ole faʻatupulaia ole manaʻoga ole lalolagi ile 2023 e faʻamoemoe e 2.34 MMBPD, i lalo ole 360,000 BPD mai le faʻatatau muamua ile 102.02 MMBPD.
"O le tamaoaiga o le lalolagi ua ulufale atu i se vaitaimi o le faateleina o le le mautonu ma luitau, faatasi ai ma le maualuga pea o le tau o le tamaoaiga, o le faamalosia o tupe e le tele o faletupe tutotonu, tulaga maualuga o aitalafu a le malo i le tele o itulagi, ma le faaauauina o mataupu tau sapalai," o le tala lea a le OPEC i le lipoti.
O le faʻaitiitia o manaʻoga o loʻo faʻamaonia ai le faaiuga a le OPEC + i le vaiaso talu ai e faʻaitiitia le gaosiga i le 2 miliona paelo i le aso (BPD), o le faʻaititia tele talu mai le 2020, i se taumafaiga e faʻamautu tau.
Na tu'ua'ia e le minisita o le malosi a Saudi Arabia le fa'aiti'itia o le le mautonu, ae o le tele o lala sooupu na latou fa'aititia a latou va'aiga mo le tuputupu a'e o le tamaoaiga.
Na faitioina malosi e le Peresetene o Amerika Joe Biden le faaiuga a le OPEC+ e tipi le gaosiga, ma fai mai ua siitia ai tupe maua mai le suauu mo Rusia, o se sui autu o le OPEC+.Na fa’amata’u e Mr. Biden e mana’omia e le Iunaite Setete ona toe iloilo le la mafutaga ma Saudi Arabia, ae na te le’i fa’ailoa mai po’o le a lea tulaga.
O le lipoti o le Aso Lulu na faʻaalia ai foi e 13 sui o le OPEC na faʻaopoopoina le gaosiga i le 146,000 paelo i le aso ia Setema i le 29.77 miliona paelo i le aso, o se faʻailoga faʻatusa na sosoo ai ma le asiasiga a Biden i Saudi Arabia i lenei taumafanafana.
Ae ui i lea, o le toʻatele o sui o le OPEC e matuaʻi mamao lava a latou gaosiga o loʻo feagai ma faʻafitauli e pei o le le lava o tupe faʻaalu ma faʻalavelave faʻagaioiga.
Na tipi foi e le OPEC lana fuafuaga mo le tuputupu aʻe o le tamaoaiga o le lalolagi i lenei tausaga i le 2.7 pasene mai le 3.1 pasene ma mo le tausaga a sau i le 2.5 pasene.Na lapataia e le OPEC e faapea o le tele o tulaga lamatia o loʻo tumau pea ma o le tamaoaiga o le lalolagi e ono faʻavaivaia atili.


Taimi meli: Oke-18-2022