• facebook
  • linkedin
  • twitter
  • youtube

Lipoti o le mautu o tupe a le Federal Reserve: O lo'o fa'agasolo le fa'aletonu i maketi tau tupe tetele

I lana lipoti o le mautu tau tupe faaletausaga na tatalaina i le Aso Gafua i le taimi i le lotoifale, na lapatai mai ai le Fed e faapea o tulaga tau tupe i maketi tau tupe autu o loʻo faʻaleagaina ona o le faʻatupulaia o aʻafiaga mai le Feteʻenaʻiga i le va o Rusia ma Iukureini, faiga faʻavae tau tupe ma le maualuga o tau.
"E tusa ai ma nisi o faʻailoga, o le faʻaletupe i totonu o le Matagaluega o Tupe talu ai nei na tuʻuina atu ma faʻatau oloa i le lumanaʻi maketi ua faʻaitiitia talu mai le faaiuga o le 2021," o le tala lea a le Fed i lana lipoti.
Na faʻaopopoina: "E ui o le faʻaitiitia o le faʻaletupe talu ai nei e le o se tulaga ogaoga e pei o nisi o mea na tutupu i le taimi ua tuanaʻi, o le lamatiaga o se faʻalavelave faʻafuaseʻi ma taua e foliga mai e maualuga atu nai lo le masani.E le gata i lea, talu mai le amataga o le feeseeseaiga i le va o Rusia ma Iukureini, o le suavai i maketi i le lumanaʻi o suauʻu ua i ai taimi ua utiuti, ae o isi maketi o oloa ua afaina ua matua le aoga.
Ina ua maeʻa le faʻasalalauga o le lipoti, na taʻua ai e le Kovana Fed Brainard, o le taua na mafua ai le 'tele o le tau o le tau ma le vaʻaia i maketi o oloa,' ma na ia faʻamaonia ai auala e mafai ona faʻaalia ai faʻalapotopotoga tetele tau tupe.
Fai mai Brainard: "mai le vaaiga o le mautu tau tupe, ona o le tele o tagata auai maketi e Faletupe tetele po o tagata fai pisinisi i oloa maketi i le lumanaʻi, ma o nei faioloa e fesootai ma faamaopoopo faalapotopotoga sui, o lea pe a feagai se tagata faatau e feagai ma le tulaga maualuga tele valaau, o sui o le lala sooupu e i tulaga lamatia.”O loʻo galulue le Fed ma faʻalapotopotoga faʻapitonuʻu ma faʻavaomalo ina ia malamalama atili i le faʻaalia o tagata auai i maketi o oloa.
O le S&P 500 na paʻu i lona tulaga maualalo i le sili atu ma le tausaga i le Aso Gafua ma ua lata nei i le 17% i lalo ifo o lona maualuga maualuga na tuʻuina i le aso 3 o Ianuari.
"O le maualuga o le tau ma le maualuga o tului i le US e mafai ona afaina ai le tamaoaiga o le atunuu, tau o aseta, tulaga lelei o aitalafu ma tulaga tau tupe lautele," o le tala lea a le lipoti.Na faʻasino foi e le Fed le tau o fale a Amerika, lea na fai mai "e foliga mai e sili ona maaleale i faʻalavelave faʻafuaseʻi" ona o lo latou maualuga maualuga.
Fai mai le Failautusi o Tupe a Amerika, Janet Yellen, o feteenaiga i le va o Rusia ma Iukureini ma le faamai o loo faaauau pea ona lamatia ai le tamaoaiga o le lalolagi.E ui na faʻaalia foi e Ms. Yellen popolega e uiga i nisi o tau o aseta, na te leʻi vaʻaia se faʻalavelave vave i le mautu o maketi tau tupe."O loʻo faʻaauau pea ona faʻaogaina le faiga tau tupe a Amerika, e ui lava o faʻatusatusaga o nisi aseta e tumau pea le maualuga e faʻatatau i le talafaasolopito."


Taimi meli: Me-12-2022