• facebook
  • linkedin
  • twitter
  • youtube

E mafai ona tatou toe faia se tausaga lelei mo fefaʻatauaiga i le lalolagi?

O fuainumera o oloa faaulufale mai ma auina atu i fafo talu ai nei mo le 2021 o loo atagia mai ai se "selelesega tele" e seasea maua mo fefaatauaiga i le lalolagi, ae o loʻo tumau pea le vaʻaia pe o le a toe faia tausaga lelei i lenei tausaga.
E tusa ai ma faʻamaumauga na tuʻuina mai e le German Federal Statistics Office i le Aso Lua, o oloa faaulufale mai ma auina atu i fafo a Siamani i le 2021 sa faʻatatau i le 1.2 trillion euros ma le 1.4 trillion euros, i luga ole 17.1% ma le 14% mai le tausaga talu ai, e sili atu uma i luma ole COVID-19. tulaga ma taia se faamaumauga maualuga, ma matua maualuga atu nai lo faamoemoega maketi.
I Asia, o le aofaʻi o oloa faʻaulufale mai ma faʻatau atu a Saina na sili atu ia i matou i le $ 6 trillion mo le taimi muamua i le 2021. E valu tausaga talu ona oʻo i le US $ 4 trillion mo le taimi muamua i le 2013, o le oloa faaulufale mai ma le auina atu i fafo o Saina na oʻo mai ia i matou $ 5 trillion ma le US $ 6 trillion i le faasologa, ausia talafaasolopito. maualuga.I TERMS o le RMB, o oloa auina atu i fafo ma faaulufale mai a Saina o le a siitia i le 21.2 pasene ma le 21.5 pasene i lea tausaga ma lea tausaga i le 2021, o ia mea uma e lua o le a vaaia le maualuga maualuga o le sili atu i le 20 pasene pe a faatusatusa i le 2019.
O oloa auina atu i fafo a Korea i Saute i le 2021 na tu i le 644.5 piliona TALA, i luga 25.8 pasene i lea tausaga ma lea tausaga ma le 39.6 piliona tala maualuga atu nai lo le faamaumauga muamua o le 604.9 piliona tala i le 2018. O oloa faaulufale mai ma auina atu i fafo e tusa ma le $ 1.26 miliona, o se faamaumauga maualuga foi.O le taimi muamua lea talu mai le 2000 e 15 mea tetele e auina atu i fafo, e aofia ai semiconductor, petrochemicals ma taavale, faʻamauina le faʻatupulaia numera lua.
O oloa auina atu i fafo a Iapani na siitia i le 21.5% i lea tausaga ma lea tausaga i le 2021, faatasi ai ma oloa auina atu i fafo i Saina na ausia se maualuga fou.O oloa auina atu i fafo ma oloa faaulufale mai na siitia foi i le 11-tausaga maualuga i le tausaga talu ai, faatasi ai ma oloa faaulufale mai toeitiiti 30 pasene mai le tausaga na muamua atu.
O le televave o le tuputupu aʻe o fefaʻatauaʻiga faʻavaomalo e mafua ona o le toe faʻaleleia o le tamaoaiga o le lalolagi ma le faʻateleina o manaʻoga.O le tamaoaiga tele na toe malosi i le afa muamua o le 2021, ae na masani ona faʻagesegese pe a maeʻa le kuata lona tolu, faʻatasi ai ma suiga eseese o le tuputupu aʻe.Ae i le aotelega, o le tamaoaiga o le lalolagi sa i ai pea i luga o le ala agai i luga.O loʻo faʻamoemoe le Faletupe a le Lalolagi e tupu le tamaoaiga o le lalolagi i le 5.5 pasene i le 2021. O le International Monetary Fund o loʻo iai se faʻamoemoega sili atu i le 5.9 pasene.
O oloa auina atu i fafo ma oloa mai fafo na siitia foi e ala i le siisii ​​tele o tau o oloa e pei o le suauu mama, metala ma fatu.E oo atu i le faaiuga o Ianuari, o le Luvoort/Core commodity CRB index ua siitia i le 46% i lea tausaga ma lea tausaga, o le siitaga sili lea talu mai le 1995, na lipotia mai e le aufaasālalau mai fafo.O oloa tetele e 22, e iva ua siitia i luga atu o le 50 pasene i lea tausaga ma lea tausaga, faatasi ai ma le kofe e 91 pasene, cotton 58 pasene ma alumini 53 pasene.
Ae fai mai le au suʻesuʻe, o le tuputupu aʻe o fefaʻatauaiga i le lalolagi e ono faʻavaivaia i lenei tausaga.
I le taimi nei, o le tamaoaiga o le lalolagi o loʻo feagai ma le tele o faʻafitauli faʻaletonu, e aofia ai le faʻasalalauina o le COVID-19, faʻateleina feeseeseaiga geopolitical ma faʻateteleina suiga o le tau, o lona uiga o le toe faʻaleleia o fefaʻatauaʻiga o loʻo i luga o se tulaga malu.Talu ai nei, o le tele o faʻalapotopotoga faʻavaomalo ma faʻalapotopotoga, e aofia ai le Faletupe a le Lalolagi, IMF ma le OECD, ua faʻaititia a latou faʻamatalaga mo le tamaoaiga o le lalolagi i le 2022.
Ole vaivai ole laina ole sapalai ose fa'alavelave lea ile toe fa'aleleia o fefa'ataua'iga.O Zhang Yuyan, o le faatonu o le Inisetiute o le World Economics and Politics o le Chinese Academy of Social Sciences, e talitonu e faapea, mo pisinisi, o feeseeseaiga tau fefaatauaiga i le va o tamaoaiga tetele ma le latalata i le pipili o le tele o faiga tau fefaʻatauaʻiga, faʻalavelave faʻafuaseʻi o le tau ma faʻalavelave faʻanatura, ma osofaʻiga faifaipea i luga o le initaneti. ua fa'atupula'ia le avanoa e fa'alavelaveina ai filifili sapalai i itu eseese.
O le mautu o filifili sapalai e taua tele i fefaʻatauaiga i le lalolagi.E tusa ai ma faʻamaumauga a le Faalapotopotoga o Fefaʻatauaʻiga a le Lalolagi (WTO), ona o faʻalavelave faʻalavelave sapalai ma isi mea, na faʻaitiitia ai le aofaʻi o fefaʻatauaiga i le lalolagi i oloa i le kuata lona tolu o le tausaga talu ai.O le toe faia o mea na tutupu i lenei tausaga "Black Swan", lea na faʻalavelaveina pe faʻalavelave ai filifili sapalai, o le a avea ma toso le maalofia i fefaʻatauaiga i le lalolagi.


Taimi meli: Feb-14-2022